zondag 17 januari 2010

Reizen in boeken

Hoe meer ik thuis ben, hoe meer ik ook op reis kan gaan in mijn boeken. Mijn ecologische voetafdruk vaart er wel bij. Vreemd genoeg brachten die reizen me ook dit jaar niet naar de meest vrolijke oorden. Meer nog, vaak kwam ik terecht bij corrupte regimes, afrekeningen, moord en doodslag, oorlogen. Neen, het ging helaas niet om fictie. Eén van mijn bestemmingen was het Rusland waar Poetin als premier nog altijd meer aan de touwtjes trekt dan president Medvediev. Poetin mag dan voor stabiliteit gezorgd hebben in zijn immense land, hij regeert als een dictator in de beste traditie van de voormalige Sovjet-Unie. Als ex-KGB-agent smoort hij elke vorm van oppositie in de kiem en neemt hij een loopje met de mensenrechten. Ik leerde dan ook dat onze democratie, hoe kwetsbaar en onvolmaakt ook, een waardevol geschenk is.

‘Het geluk van Rusland’ Johan De Boose
‘Gazprom’ Michael Zygar
‘De engel van Grozny : achttien maanden undercover in Rusland’ Asne Seierstad

Ik reisde voort naar de Balkan. Pas vorig bekroop me plots de noodzaak om te zoeken naar de ware toedracht van de genocides in het voormalige Joegoslavië. Helaas vond ik alleen de bevestiging van de weerzinwekkende verschrikkingen die nationalistische politici kunnen aanrichten. Ik leerde dat nationalistische leiders ervoor kunnen zorgen dat uw buurman u – desnoods op gruwelijke wijze – kan vermoorden (of omgekeerd) nadat u jaren perfect hebt samengeleefd.

‘Joegoslavië achter de schermen : afscheid van een land’ Yaël Vinckx
‘Aanklacht massamoord : Radovan Karadzic’ George Mustert
‘De poppenspeler en de duivelin : reis naar de schimmen van Kroatië’ Johan De Boose

In Afghanistan ging ik op zoek naar nog een volksmenner. Ik vond hem niet, ook niet in een grot. Wel leerde ik dat het begrip ‘nationalisme’ kon ingewisseld worden voor ‘islamfundamentalisme’.

‘De weg naar Kandahar’ Jason Burke ‘Afghanistan.
De moord op Hélène De Beir’ Alain Lallemand
‘Waar is Osama Bin Laden in Godsnaam?’ Morgan Spurlock
‘Absurdistan’ Eric Campbell.

Om af te kicken van al het oorlogsgeweld trok ik, vermomd als toerist, naar Spanje. Ik leerde er dat het land veel meer te bieden heeft dan zand, zee en palmbomen. Maar nog meer stootte ik op het onverwerkte verleden van de Spanjaarden. Het regime van generaal Franco heeft tot op vandaag het land verdeeld in twee kampen. En zo ontsnapte ik maar niet aan ‘oorlog’ en ‘nationalisme’.

‘Spanje’ Capitool Reisgidsen
‘Spaanse spoken’ Giles Tremlett
‘Los niños’ Hilde Pauwels

Noot: Ja, lezen is pure ontspanning. Daarom genoot ik ook nog met volle teugen van:

‘Struikelend door het leven’ Marc Reynebeau
‘Arm Wallonië’ Pascal Verbeken
‘Reizen met respect’ Hans Van de Veen
‘Iedere dag ergens voetbal’ Dirk Deferme
‘Geheimen van de Maasai’ Ton van der Lee
‘God, Darwin en natuur’ Rudi Rotthier
‘Nefast voor het konijn’ Hugo Matthysen

Geen opmerkingen: